English | Greek   

 

  

| http://www.ptolemais.gr | Η πύλη της Πτολεμαϊδας από το 2001

  

 

Γενικές Πληροφορίες

» Καλωσορίσατε
»
Χάρτες
»
Συγκοινωνίες
»
Διαμονή
»
Τηλέφωνα

 
Η Πόλη

Ιστορία
Πολιτισμός
Μουσείο
Αθλητισμός

 
Ο Δήμος

» Δήμαρχος
»
Αντιδήμαρχοι
»
Δημοτικό Συμβούλιο
»
Δημ. Επιχειρήσεις

 

 

 

 

Καλωσορίσατε

Στην καρδιά της Δυτικής Μακεδονίας

 

 

Η Πτολεμαΐδα πρώην πρωτεύουσα της Επαρχίας Εορδαίας, κτισμένη σε οροπέδιο, σε υψόμετρο 600 μέτρων, είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας. Φέρει το όνομα του Πτολεμαίου ενός από τους αγαπημένους στρατηγούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μετέπειτα ιδρυτή της ομώνυμης δυναστείας των Λαγιδών Πτολεμαίων στην Αίγυπτο. Η περιοχή της Εορδαίας εποικίσθηκε από Ινδοευρωπαϊκά φύλλα στην χαλκολιθική εποχή και απετέλεσε μέρος του αρχαίου Μακεδονικού κράτους και μήλο της έριδος στους Ρωμαϊκούς χρόνους.

Η προσφορά της στον Μακεδονικό αγώνα είναι ανεκτίμητη. Απελευθερώθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1912 από τους Τούρκους. Το 1922 δημιουργήθηκε μια καινούργια πόλη με την εγκατάσταση του προσφυγικού στοιχείου. Τα πλούσια κοιτάσματα που βρέθηκαν στο υπέδαφός της αξιοποιήθηκαν στην δεκαετία του 1950 και μετέβαλλαν τον χαρακτήρα της πόλης από αγροτικό σε βιομηχανικό. Κατασκευάσθηκαν μεγάλες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας να παράγεται στο λεκανοπέδιο της Εορδαίας (Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας). Ακολούθησε η εκβιομηχάνιση της περιοχής με αλματώδη πληθυσμιακή αύξηση της πόλης και συνέπεια την δημιουργία ενός σύγχρονου αστικού, βιομηχανικού, εμπορικού και αγροτικού κέντρου.

Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Καρδιάς

Σήμερα, ο Δήμος Εορδαίας μετά την ψήφιση του Καλλικράτη αποτελείται από τους πρώην Δήμους: Πτολεμαΐδας, Μουρικίου, Βερμίου, Αγίας Παρασκευής και την Κοινότητα Βλάστης. Αριθμεί 45.709 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει έκταση 707,93 τ.χλμ. και καλύπτει το βόρειο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Δίνεται μεγάλη βαρύτητα στον τομέα της πολιτιστικής ανάπτυξης, κι αυτό είναι εμφανές από την ίδρυση του Μουσείου, Δημ. Βιβλιοθήκης, Ωδείου, Φιλαρμονικής του Δήμου, Πνευματικού Κέντρου, Αναπτυξιακής του Δήμου, Δημ. Επιχείρησης Πολιτισμού, Δημ. Επιχείρησης Αθλητισμού, οι οποίες οργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις καθ' όλη την διάρκεια του έτους, με εκθέσεις ζωγραφικής κ.λ.π., θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες τραγουδιστών, Κωπηλατικούς και Ιστιοπλοϊκούς αγώνες, Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο. Οι ιστορικοί σύλλογοι της περιοχής καθώς και πολλοί νέοι ,δραστηριοποιούνται στον χώρο του πολιτισμού και με την πλούσια δράση τους είναι άξιοι συνεχιστές εθίμων και παραδόσεων των κατοίκων της περιοχής.

Ο Δήμος παρέχει αξιόλογες εναλλακτικές μορφές τουρισμού στους επισκέπτες οι οποίοι μπορούν να θαυμάσουν αξιόλογα παλαιοντολογικά ευρήματα (σκελετός προϊστορικού ελέφαντα που χρονολογείται από το 2900 μέχρι 3.300 χιλ. χρόνια) αρχαιολογικά και βυζαντινά αξιοθέατα καθώς και ενδιαφέροντα βιομηχανικά κτίρια και εγκαταστάσεις. Το Μουσείο φιλοξενεί σημαντικό αριθμό ευρημάτων από τα Προϊστορικά Ρωμαϊκά χρόνια, (αγγεία, απολιθώματα κ.λ.π) και η Δημοτική Πινακοθήκη σημαντικά έργα γνωστών σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων. Απαραίτητη θεωρείται η επίσκεψη στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στις εγκαταστάσεις της πρώην ΑΕΒΑΛ.

Το εμπορικό κέντρο της πόλης με τα σύγχρονα καταστήματα δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες να κάνουν τα ψώνια τους και να απολαύσουν την τοπική κουζίνα σε γνωστές ταβέρνες που βρίσκονται διάσπαρτες στην πόλη, ενώ το βράδυ μπορούν να διασκεδάσουν στα πολυάριθμα κέντρα της πόλης, καθώς η Πτολεμαΐδα είναι γνωστή για την έντονη νυχτερινή ζωή.

 

  Ptolemaida On-line "Η πύλη της Πτολεμαΐδας από το 2001" |2001-2013| Alex Vasileiadis